29.03.2024 -Samsunlular Firma Rehberi
Samsunlular Rehberi

Samsun İçbölgede Tirit Bereketi

FİRMA HAKKINDA
FOTO GALERİ
VİDEO
KONUM
YORUMLAR

Samsun İçbölgede Tirit Bereketi

Samsun’da kış aylarının vazgeçilmez yemeği tirit davetleri özellikle Samsun iç bölgede çok yaygın olarak sürdürülmektedir.

Tirit ’in özellikle Samsun iç bölge Kavak, Asarcık, Havza, Lâdik ve Vezirköprü’ye ait bir gelenektir.

 Patentinin de zamanında Havza belediye başkanı sayın Murat İkiz’in uzun uğraşları ve girişimleri sonucunda tek ilçeye değil de Samsun içbölge olarak alındığını söyleyen vatandaşlar sayın Murat İkize teşekkür ediyoruz ,belki o zaman bunun peşine düşmeseydi tirit patentini de başkaları yada bir ilçe almış olacaktı. Bizlerde bu geleneği, göreneği sürdürmeye devam ettiriyoruz, özellikle son yıllarda tirit davetlerinin çok arttığını ve tirit ‘in ünü artık Samsun’u aştı Türkiye’nin her yerinde tirit yapılmaya yada özellikle tirit yemek için Samsun’a gelenlerin sayıları her gün artmakta  bu durum bölge insanları olarak bizlerde bundan dolayı çok mutlu oluyoruz diye konuştular.

  Özellikle son yıllarda Kavak, Havza ve Vezirköprü’de açılan tirit evlerinde yoğun taleplerden dolayı vatandaşlar yer bulmakta zorlanıyor.

 Bunun yansıra belediyeler, Samsun ve Samsun dışındaki hemşeri dernekleri dernekleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının düzenledikleri tirit programlarına katılım yüksek olduğundan kaz üreticileri Pazar bulmakta zorlanmıyor kaza talepler artmakta buda bölge çok sayıda küçük, büyük kaz yetiştiricileri için kış aylarında geçim kaynağı olmaktadır.

  Bölgeye Ekonomik Katkısı Büyük.

Tirit deyip te geçmeyelim tirit sezonun da içbölge de başta kaz yetiştiricileri, yufka yapanlar bulgur, turşu, ayran gibi ürünlerin tüketiminde çok büyük artışlar olmakta dolayısıyla bölge inanı bu pastadan payını almaktadır.

Kazın tüketildiği tirit sezonunda ne yazık ki en büyük kaz yetiştiricileri Çorum ve Amasya gibi illerde yapılmakta. Bu kadar kaz tüketimin olduğu iç bölgede büyük kaz yetiştiricilerinin olmaması dikkat çekiyor

 TİRİTİ’DE BOZDULAR

Özelikle Samsun’da bazı restauront ve lokantaların tirit ‘in özünü bozduğundan şikâyet edilirken, bizim kültürümüzün bir parçası olan tirit ‘in bir sunum ve yeme usulü vardır, ne yazık ki ticari çıkarları için işletmeler bunu bozdular, bazı yerlerde daha tirit ‘in ne olduğunu bilmeden cağ kebabı ve pilav üstü tavuk gibi tirit sunumu yapılmaktadır, bizler bunlara müsaade etmemeliyiz, yapacaklarsa orijinali gibi yapsınlar. Düşünün yabancı birisi gelse lokantada tirit yese adam pişman olur, bu mu tirit demez mi? restoranda gitse orada da gördüğü anlatıldığı, hayal ettiği tirit ‘ten eser yok tiritten başka her şeye benziyor, haliyle bunlarda tirit gibi bir markamıza zarar vermekten başka bir şey değildir.

KAVAK KAZ TİRİT YEMEĞİ

Samsun Kavak ilçesinde yıllardan beri yaşayan ve yaşatılan kültür mirası Kaz Tirit Yemeği son zamanlarda yapılan etkinlikler ile sadece Kavaklıların değil tüm Samsunluların ortak paydası olmaya başlamıştır.

TİRİT KAZI NASIL BESLENİR?

Tirit kazı, özellikle Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında besiye alınır. Besiye alınan kaza, besi için özel bölüm yapılır. Bu bölümde kaz hareketsiz kalması için çevrilir ve 3 veya 4 hafta beslenir. Besi, mısır ve buğday yarması ile yapılır. Bu dönemde kazın hareketsiz kalması önemlidir. Hareketsiz kalan kaz, besi ile hem yağlanır hem de vücuttaki toksin maddelerinin vücuttan atılımı sağlanır. Böylece kaz tirit yemeği için sağlıklı besi haline getirilmiş olur.

KAZ TİRİT YEMEĞİNİN HAZIRLANMASI

Kaz Tirit Yemeğinin malzemeleri; Kaz, bulgur, yufka ve undan oluşmaktadır. Kaz Kesildikten sonra tüyleri iyice temizlenir. Kanatları, pişileri yağlamak amacıyla saklanır. Kazın yağı bir bıçakla yüzülerek alınır. Karnı yarılarak iç organları ve iç yağları çıkarılır. Yüzülen kazın eti yeterince su ve tuz konarak bir tencerede pişirilir. Pişen kaz eti kemiklerinden alınarak küçük parçalara bölünür ve bir tepsiye konur. Tencerede pişen kazın et suyu bulgura konularak bulgur pilavı hazırlanır. Kaz Tirit ekmeği, buğday ununun hamurundan açılır. Küçük lokmalar haline getirilen hamur, oklava veya merdane ile ince yufka haline getirilir. Sac üzerinde pişirilen yufkalar katlanarak, üçgen şekilde sekiz parçaya bölünür. Bu işler devam ederken kazın iç ve dış yağları küçük parçalar halinde kesilerek bir tencere veya tavada eritilir. Ve kıkırdak şeklini alana kadar yağlar pişirilir. Bu yağın içerisindeki kıkırdaklar alınarak daha önce pişirilen bulgur pilavına katılır ve pilava damak tadı vermesi sağlanır. Sekiz parçaya ayrılan yufkalar eritilen kaz yağı ile bir kaşık üzerine dizilerek yağlanır. Tirit yemeği hazır hale gelmiştir. Büyükçe tepsiye önce bulgur pilavı; sonra üzerine bolca küçük parçalara ayrılmış kaz etleri konur. Tepsinin kenarına tirit ekmekleri yerleştirilir. Tirit ekmeğinin elle alınıp kaz eti ve pilavın üzerine çökertilerek yenmesi oldukça lezzetlidir. Yanında üzüm hoşafı, ekşi çalkalaması ayrı bir damak tadı kazandırır.

Samsunlular Rehberi Özel Haber

Samsun İçbölgede Tirit Bereketi.
Samsun İçbölgede Tirit Bereketi.
Samsun İçbölgede Tirit Bereketi.
Samsun İçbölgede Tirit Bereketi.
Samsun İçbölgede Tirit Bereketi.
Samsun İçbölgede Tirit Bereketi.
Samsun İçbölgede Tirit Bereketi.
Samsun İçbölgede Tirit Bereketi.

Henüz resim eklenmemiş.

Henüz video eklenmemiş.

Henüz harita eklenmemiş.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

FİRMA HAKKINDA BİR YORUM YAZIN
FİRMAYI SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Paylaş
Bağlantıyı kopyala